Änkytys aikuisuudessa
Änkytys arjessa
Kun änkytys on jatkunut aikuisuuteen asti, on monella änkyttäjällä jäävuoren alaosa ehtinyt kasvaa melko suureksi. Jollekulle änkytys aiheuttaa päivittäistä ahdistusta ja jännitystä erilaisissa puhetilanteissa. Joku on voinut valita ammattinsa siten, että puhetilanteita olisi työpaikalla mahdollisimman vähän. Joku kokee kumppanin löytämisen hankalaksi änkytyksensä takia. Joku taas on oppinut piilottamaan änkytyksensä jopa läheisiltään vaihtamalla sanoja helpompiin ja olemalla hiljaa niissä tilanteissa, joissa änkytystä saattaisi todennäköisemmin esiintyä. Toisaalta on myös niitäkin, jotka ovat änkytyksensä kanssa sinut eivätkä koe sitä ongelmaksi – ehkeivät ole kokeneet juuri koskaan tai ovat tehneet töitä änkytyksen hyväksymiseksi.
Joskus tuntuu että sujuvaa puhetta pidetään itsestään selvyytenä ja ihmetellään kun änkytän. Tämä on ärsyttävää. Puhelin on keskeisessä osassa elämää ja se tuo monesti ahdistavia tunteita. Sosiaaliset tilanteet tuntemattomien kanssa ovat usein ahdistavia ja vieläkin välttelen melko paljon puhumista näissä tilanteista. Varsinkin välttelen isoja ryhmätilanteita. Hävettää kun en uskalla aina katsoa silmiin. Kaupan kassalla ollessani sana ”kiitos” on joskus hyvin vaikea sanoa. Jos en saa sitä melko nopeasti sanotuksi, jätän sanomatta ja siitä tulee kiittämätön ja epäystävällinen olo. Jos mahdollista, hoidan mieluummin asiani sähköpostitse tai tekstiviestillä kuin soittamalla. Hävettää sosiaalisissa tilanteissa jos olen vain hiljaa enkä uskalla puhua (tulee epäsosiaalinen ja itsekeskeinen olo).”
Se on ollut iso pala nieltäväksi, että en työelämän tilanteissa pysty antamaan sellaista ensivaikutelmaa, kuin haluaisin: rento, itsevarma, sujuvasanainen. Toisaalta olen oppinut ajattelemaan, että oikeastaan on paljon arvokkaampaa antaa juuri sellainen ensivaikutelma kuin oikeasti olen: lämmin, välillä jännittynyt, välillä änkyttävä”
Aikuisena änkyttäviä on tosi vähän niin ihmiset luulevat sen usein olevan jotain hetkellistä. Monelle pitää selittää, että tällainen on olemassa. On kyllä edelleenkin vaikea hyväksyä itseään. Varsinkin kumppanin etsinnässä tämä tulee pintaan ja olen tosi epävarma itsestäni!”
Vaikeita tilanteita ovat esiintyminen ja esittäytyminen. Mitä suurempi yleisö niin sitä vaikeampaa.”
Aikuisena on ollut vaikeinta ”kaapista tulo”, mutta samaan aikaan myös kaikista palkitsevinta. Tietysti on edelleen haastavia (tai oikeampi sana lienee jännittäviä) puhetilanteita, kuten puhelimeen vastaaminen omalla nimellä, itseni esittely ja ruuan tilaaminen ravintolassa. Mutta näidenkin tilanteiden jännittävyys on helpottanut, kun olen alkanut puhua änkytyksestä ääneen. Änkytys on ikäänkuin normalisoitunut.
Yhdistyksen toiminnassa on useita aikuisia änkyttäjiä, jotka ovat kipuilleet änkytyksensä kanssa vuosia tai vuosikymmeniä, mutta lopulta pienin askelin päässeet änkytyksen kanssa jokseenkin sinuiksi. Toisten änkyttäjien tapaaminen sekä änkytyksestä puhuminen omien läheisten kanssa ovat olleet tällä matkalla monella änkyttäjällä tärkeässä roolissa. Osa on saanut ammatillista apua esimerkiksi puheterapeutilta tai terapiasta. Matkan päätteeksi änkytys saattaa tuntua enemmänkin ominaisuudelta kuin vialta. Tämä ei tarkoita, etteikö änkytys välillä tuntuisi raskaalta tai väsyttävältä, mutta se ei jatkuvasti aiheuta huolta tai ahdistusta tai ole esteenä omien haaveiden toteuttamisessa.
Änkytykseen liittyvien negatiivisten tunteiden käsittelyssä minua on auttanut tämän änkytysominaisuuden myöntäminen ja aktiivinen opettelu elämään yhessä sekä itsemyötätunnon ja armollisuuden harjoittaminen.”
Puhuminen on änkyttäjälle vaikeaa, mutta paradoksaalisesti juuri puhuminen on ollut minulle myös paras apu. Aluksi isoin kynnys oli sen sanominen ääneen, minkä kaikki tiesivät, mutta josta ei ikinä puhuttu mitään: minä änkytän. Sittemmin olen puhunut siitä paljon ja avoimesti. Se on pienentänyt koko asiaa mielessäni. Joskus rankan puhekokemuksen tai -päivän jälkeen on ihanaa soittaa änkyttävälle ystävälle tai kirjoittaa Säyn Whatsapp-ryhmään. Ymmärrys ja tuki on taattu! Olen miettinyt paljon sitä, että tunteet ovat lopulta vain tunteita. Eivät ne ole välttämättä totta. Vaikka minulla olisi änkytystilanteen vuoksi epäonnistunut olo tai hävettäisi, ei tilanteessa todellisuudessa ole mikään mennyt pieleen tai minulla ole mitään hävettävää. Vaatii työtä, ettei lähde omiin tunteisiin mukaan.”
Olen avoimesti keskustellut ystävieni kanssa änkytyksestä ja miten toivon niissä tilanteissa ihmisten reagoivan! Olen sanonut, että jos puheeni takkuilee, mutta tiedätte, mitä tarkoitan niin lausettani saa jatkaa! Tämä on vapauttanut keskustelua tosi paljon!”
Änkytykseen liittyvien negatiivisten tuneiden kautta minua auttaa se, kun rauhoitun ja ajattelen, että änkytys vaan on osa minua.”
Änkytyksen kanssa minua auttaa, kun olen oma itseni, minulla on monta muuta ominaisuutta jotka eivät poikkea valtaväestöstä.”
Änkytyksestä ääneen puhuminen on vähentänyt kielteisiä tunteita änkytykseen liittyen. Paras apu niiden käsittelyyn on jakaa kokemuksia toisten änkyttäjien kanssa. Vertaistuki on muutenkin ollut itselleni todella suuressa roolissa oman änkytykseni hyväksymisessä. Muistan edelleen sen hetken, kun oivalsin, että miksi minun änkytykseni tekisi minusta ruman, tyhmän ja hävettävän, jos muut änkyttäjät näyttävät minusta kauniilta, ovat älykkäitä ja en ikinä häpeäisi heidän puhettaan. Miksi suhtaudun itseeni niin eri tavalla kuin muihin änkyttäjiin? Vertaistuen hakeminen ja toisten änkyttäjien tapaaminen on ollut ensiaskel änkytykseen liittyvän häpeän ja ahdistuksen käsittelyssä. Terapiasta olen saanut lisää apuja näiden tunteiden käsittelyyn.”
Änkytyksestä voi seurata myös monia hyviä asioita, kuten rohkeutta, lempeyttä, ystävällisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi vertaistuen kautta on mahdollista saada elämäänsä uusia ystäviä, joihin ei ilman änkytystä tutustuisi.
Änkytyksen kuntoutusmenetelmät aikuisilla
Änkytyksen kuntoutuksessa käytettävät menetelmät valitaan sen mukaan, mitä tavoitteita ja toiveita änkyttävällä aikuisella on änkytyksensä suhteen. Nykyään kuntoutuksessa yhdistellään kognitiivisten menetelmiä erilaisiin puheen sujuvuuden säätelymenetelmiin. Änkytystä voidaan opetella hallitsemaan sekä tunnetasolla että motorisesti esimerkiksi erilaisten muuntelutekniikoiden(tehty änkytys, änkytyksen keskeytys, sanan toisto, liukuminen vaikealta tuntuvaa sanaan, vaikealta tuntuvan sanan alun pehmennys) avulla.
Alla on esitetty esimerkinomaisesti yksi kuntoutusmenetelmistä: Van Riper -tekniikka, jossa änkytystä pyritään muuntelemaan ennakkoon, änkytyshetkellä tai jälkikäteen. Yksinkertaistetusti esiteltynä menetelmä perustuu viiteen eri vaiheeseen:
Puheterapeuttien käyttämiä menetelmiä on useita. Joillekin voi toimia paremmin puheen hidastamisen harjoitukset, joillekin änkytyksen muuntelu erilaisin keinoin, joillekin taas änkytyksestä ja siihen liittyvistä negatiivisista kokemuksista ja tunteista puhuminen on isoin apu.
SÄY on aikanaan painattanut erän Änkyttäjien itseterapia -kirjaa, joka perustuu Malcolm Fraserin seminaareihin. Fraser oli itsekin änkyttäjä, ja kirjassa esitetään erilaisia tavoitteita ja haasteita, jotka voivat toimia tukena oman änkytyksen kanssa työskennellessä. Kirja on vuodelta 1993 eikä kaikilta osin edusta uusinta änkytystietoa tai SÄYn näkemystä änkytyksen olemuksesta. Kirja sisältää kuitenkin myös paljon hyviä sekä edelleen ajankohtaisia ajatuksia ja harjoituksia. Jos olet kiinnostunut kirjasta, ole meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeen kautta tai laita sähköpostia osoitteeseen info(at)ankytys.fi.
Vinkkejä elämään änkytyksen kanssa
Parhaiten änkytykseen liittyviä kokemuksia ja mahdollisia haasteita ymmärtävät toiset änkyttäjät. Alle onkin kerätty änkyttävien aikuisten vinkkejä änkytyksen kanssa elämiseen ja oman arjen helpottamiseen:
Vertaistuesta on monelle suuri hyöty – kannattaa kokeilla! Vaikeista tunteista kannattaa myös puhua jopa ihan ammattilaiselle, koska usein siitä on suuri apu.”
Ikävät tunteet täytyy ehdottomasti käsitellä ja puhua avoimesti niistä läheisillesi!”
Et ole ainoa, et ole yksin! Ota rohkea askel ja tule mukaan vertaistoimintaan. Tapaamisessa voi aluksi vaikka olla vaan hiljaa, ei mitään paineita.”
Viisaampi mennä tulta päin, kuin aina yrittää kiertää. Tulta voi hallita vain aktiivisella sammuttamisella.”
Olet tärkeä juuri sellaisena kun olet. Hengitä rauhassa.”
Tutustu mistä tunteet muodostuu ja miten voit hallita omaa mieltäsi. Mikäli haluat selviytyä sosiaalisista tilanteista hyvin, niin suosittelen käyttämään aikaa oman puhumisesi kehittämiseen.”
Toivoisin, että ottaisit meihin yhteyttä ja voitais jutella. Olet myös tervetullut tapaamisiin, joissa tapaat muita änkyttäjiä. Jos olosi on todella ahdistunut, voi myös terapiasta olla apua puheterapian ohella. Itselläni suurimmat haasteet änkytyksen osalta ovat olleet (ja ovat edelleen) oman pääni sisällä.”