Lapsiperhetoiminta

Yhdistys järjestää valtakunnallisia ja paikallisia tapaamisia sekä etätapaamisia änkyttäville lapsille ja heidän perheilleen. Tapaamisten tarkoituksena on tarjota vertaistukea ja samalla jakaa tietoa änkytyksestä. Tapaamisissa on mukana änkyttäviä aikuisia, jotka kertovat omista kokemuksistaan sekä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi puheterapeutteja, psykologeja tai muita ammattilaisia.

Änkyttävien lasten vanhemmille löytyy Facebookista Änkyttävien lasten vanhemmat -ryhmä, jonne änkyttävien lasten vanhemmat voivat halutessaan liittyä.

Valtakunnalliset lapsiperhetapaamiset

Valtakunnallisia tapaamisia on perinteisesti järjestetty kerran vuodessa. Valtakunnallisissa tapaamisissa järjestetään änkyttäville lapsille ja heidän sisaruksilleen ikätasoista ohjelmaa sekä annetaan vanhemmille mahdollisuus keskustella keskenään lapsensa änkytykseen liittyvistä seikoista. Tapaamisissa on mukana änkyttäviä aikuisia sekä mahdollisuuksien mukaan muutaman tunnin ajan esimerkiksi änkytykseen perehtynyt puheterapeutti vastaamassa lasten ja vanhempien kysymyksiin. Tapaamisissa on aikaa myös vapaamuotoiselle vertaistuelle.

Minulla ei ollut suurempia ennakko-oletuksia tapaamisesta. Menin sinne lapsi edellä, jotta hän näkisi muita änkyttäjiä. Lapsi ja minä nautimme olostamme. Tällaiselle tapaamiselle on tarvetta, koska kuten kurssilla todettua, änkyttäjiä on vain 1% väestöstä. Änkyttäjä ei törmää toiseen änkyttäjään tuosta vaan. Ja lapselle tekee hyvä nähdä, että hän ei ole ainoa laatuaan. Vanhempana muiden vanhempien vertaistuki mahdollistaa sen, että huomaa muiden painivan suht samojen ilojen ja surujen äärellä. Muut vanhemmat kenellä ei ole änkyttävää lasta, eivät osaa samaistua niin näihin asioihin.”

Sain tapaamisesta paljon uusia ajatuksia ja makusteltavaa päähäni sekä uusia tuttavuuksia. Tapaamisen kantaa vielä ajatuksissa pitkälle, ihanan positiivisena viikonloppuna, vaikka hivenen raskaiden asioiden äärelläkin paikoitellen olimme, mutta se kuuluukin asiaan, ottaa puheeksi kaikki mielen päällä oleva.”

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuimme tällaiseen vertaistapaamiseen, joten meillä ei ollut mitään aikaisempaa vertailukohdetta. Tämä oli kuitenkin koko meidän perheelle tärkeä tapahtuma ja kaikki oli hienosti järjestetty, joten siitä syystä annamme arvosanaksi kiitettävän.”

Tapaaminen oli pienen ryhmäkoon johdosta hyvin intiimi ja mahdollisti asioiden avoimen läpikäynnin. Kaikkien oli varmasti helppo olla äänessä niin halutessaan, koska ryhmä oli suht pieni ja aikuiset änkyttäjät loivat rauhallisen positiivisella olemuksellaan mukavan tunnelman tapaamiseen.”

Paikallistoiminta änkyttäville lapsille ja heidän perheilleen

Jos haluat tavata änkyttäviä aikuisia tai muita lapsiperheitä matalalla kynnyksellä esimerkiksi kahvikupillisen tai ulkoilun merkeissä, voit ottaa meihin yhteyttä joko Facebookissa tai Instagramissa yksityisviestillä, laittamalla sähköpostia osoitteeseen info(at)ankytys.fi tai ottamalla meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Pin It on Pinterest